Neem contact op voor advies op maat

Waar moet je op letten bij het kopen van een groendak?

19 Feb 2022   |  
Leestijd 1 min
Waar moet je op letten bij het kopen van een groendak?

Bij de aanschaf van een groen dak van zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. De volgende eigenschappen zijn belangrijk bij de aankoop van een sedumdak:

  1. Constructie en draagkracht van het dak
  2. Subsidie groene daken
  3. Sedummatten of sedumcassettes
  4. Kwaliteit van sedum bij een groen dak
  5. Bestellen en leveren van een groen dak
  6. Installatie van een groen dak

Constructie en draagkracht van het dak

Onderzoek of je dak geschikt is voor groene dakbedekking. Het dak moet voldoen aan de volgende punten:

  • Het dak moet voldoende draagkracht hebben voor het sedum. Een constructeur of aannemer kan dit berekenen.
  • Zorg er voor dat het dak is voor zien van EPDM of bitumen. Wanneer dit niet geval is kan je gebruik maken van een wortel werende doek.
  • Houd rekening met de hellingsgraad van het dak. Sedumdaken zijn het meest geschikt voor platte en lichthellende daken.

Subsidie groene daken

Veel gemeentes geven subsidie op de aanschaf van groene daken. De hoogte en de eisen om in aanmerking te komen voor subsidie verschillen per gemeente. Dit is te vinden op de website van de gemeente. Wanneer de subsidie pas vertrekt wordt bij een groot oppervlak groen dak, kan het interessant zijn om op te trekken met buren en dit samen aan te vragen.

Sedumcassettes of sedummatten

Er zijn twee type systemen voor groene daken: sedummatten en sedumcassettes. Zorg dat het type groendak past bij jouw dak en gebruik. Om eenvoudig de prijzen van de verschillende soorten groene daken te vergelijken, kan je het beste kijken naar de prijs per vierkante meter. 

Kwaliteit van sedum bij een groen dak

Er zijn verschillende soorten kwaliteiten sedum verkrijgbaar voor groene daken. Wanneer een sedumdak meerdere soorten sedum heeft, zorgt dit voor een bloei het hele jaar rond. Van lichtgroen in het voorjaar, naar donkerrood in het najaar.

Bestellen en leveren van een groen dak

Sedum kan een lange tijd zonder water. Wel is het belangrijk dat na het kopen van het groene dak de levering van de sedummatten en sedumcassettes snel verloopt. Wanneer deze te lang gestapeld of gerold zijn, zal dit effect hebben op de kwaliteit van het sedum.

Installatie van een groen dak

Groene daken zijn redelijk eenvoudig zelf te plaatsen. Er zijn verschillende installatie tips en video's beschikbaar. Je kan dit ook uitbesteden aan een hovenier of dakbedekker. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week een update met tips, inspiratie en de nieuwste acties.